Čas branja: 3 min 08 Avg 2023

Zakaj je teden mode v Copenhagnu tako edinstven?

Avtor: Nina
Čas branja: 3 min

Copengahen je prestolnica arhitekture, oblikovanja in trajnosti. Že leta velja tudi za peto modno prestolnico sveta. Glavni razlog za to je teden mode, ki poteka v danski prestolnici. Zakaj najpomembnejši modni dogodek na svetu poteka v tem skandinavskem mestu?

 

Osupljiva arhitektura, domiselno urbanistično načrtovanje, vseprisotna kolesa in privlačni mestni prostori – s tem najpogosteje povezujemo Copenhagen. Povezave s svetom mode so največkrat v ozadju. Medtem pa so modni izdelki že od šestdesetih let prejšnjega stoletja eden najpomembnejših izvoznih artiklov države. Zato ne preseneča, da je copenhagenski teden mode vrhunski mednarodni dogodek, ki se ga udeležujejo vsi modni strokovnjaki.

Teden mode, ki mu ni primerjave

Teden mode v Copenhagnu odlikujeta pristop k trajnostnemu razvoju in ustvarjanje tedna mode prihodnosti. “Da bi bil nepozaben, mora biti drugačen,” je preprost in jasen slogan danskega organizatorja dogodkov. Kaj je ta drugačnost? Inovativnost in spodbujanje modnih znamk k okoljski ozaveščenosti.

Če si upamo, lahko spremenimo način poslovanja. Lahko smo ne le vir navdiha in spodbuda za razpravo, temveč predvsem spodbuda za ukrepanje,” je dejala Cecilie Thorsmark, izvršna direktorica copenhagenskega tedna mode.

Copenhagenski teden mode se je v več sezonah razvil iz spremljevalnega dogodka v dogodek mednarodnega pomena. Zdaj poteka dvakrat na leto in gosti številne komercialno uspešne in manj znane blagovne znamke iz nordijskih držav. Hkrati utira pot mladim talentom. Edinstven pristop k organizaciji tedna mode v Copenhagnu privabi na tisoče vplivnežev, novinarjev in ljubiteljev modne industrije, ki jih navdihuje pri odkrivanju bistva skandinavske mode.

Skandinavska moda

Do nedavnega je slovel po svojem minimalizmu, zdaj pa je dobil povsem novo barvo. Skandinavska moda je še vedno sinonim za kakovost in preprost dizajn. Zdaj deluje po načelu “kombiniraj in ujemaj”. Pogosto na videz nezdružljivi elementi tvorijo edinstveno celoto. Da bi se o tem prepričali, si je treba ogledati danska “it-girls”, katerih slogi so konkurenčni uveljavljenemu francoskemu šiku in odražajo energijo copenhgenskih ulic. Ponovna opredelitev mode se je Dancem odlično obnesla. Ustvarili so edinstveno mešanico, ki združuje velike modne znamke z vintage modo, pridihom nonšalance in ohranja elemente klasične elegance.

Danska moda izhaja iz pragmatičnosti tamkajšnjih prebivalcev. Njihov cilj je, da je čim bolj udobno. Danci radi plastijo prevelike puloverje, jakne ali majice in jih kombinirajo s športnimi copati. Prav Danci so spodbudili trend bele srajce, ki štrli izpod puloverja. Jakna iz džinsa pod trench-coatom ali debel pulover, oblečen pod usnjeno jakno, je v Copenhagnu stilska izjava.
Pri vsem tem ne smemo pozabiti na ekologijo. Vsak element, ki sestavlja skandinavski slog, mora biti izdelan na trajnosten način, s spoštovanjem materialov in delavcev, ki so ga izdelali. Navsezadnje je razmišljanje o modi, ki je prijazna do planeta in njegovih prebivalcev, tisto, kar danski slog razlikuje od drugih.

Ostali članki