Podari obleko, posadi smreko!

Čas branja: 3 min

Ali veš, kako s starimi oblačili do novih dreves? S ponosom in veseljem že drugo leto zapored vodimo projekt Wear&Share, letos v sodelovanju s podjetjem Valtex. Zgodba, ki združuje modo z družbeno odgovornostjo in pozivom po spremembah je dokazala, da oblačila zlahka dobijo novo življenje. Projektu so se pridružile osnovne šole,  učenci pa so skupno zbrali skoraj 17 000 kilogramov rabljenih oblačil. Uspeh projekta pa se ne kaže le v številkah – nosi pomembno sporočilo o trajnostnem ravnanju z oblačili in skrbi za okolje.

Nadaljujte z branjem Podari obleko, posadi smreko!

Odkrijte kapsulno garderobo – kako lahko minimalistična moda spremeni vaš stil?

Čas branja: 4 min

Vas zanima moda in ste naleteli na izraz kapsulna garderoba? Kaj dejansko pomeni? V našem članku izveste, kaj je kapsulna garderoba, kako jo ustvariti v svojem domu in kaj shraniti vanjo.

Kapsulna garderoba – osnovna načela in prednosti

Preden spoznate načela in prednosti te rešitve, vam želimo predstaviti koncept kapsulne omare. Kaj točno je? Ideja ni nastala nedavno, ampak pred več kot pol stoletja, njena ustvarjalka pa je Susie Faux – lastnica butika Wardrobe iz Londona.

Susie Faux je menila, da ženske kupujejo preveč oblačil in se še vedno pritožujejo, da nimajo kaj obleči, zato je promovirala koncept minimalistične garderobe, v kateri imajo ženske le nekaj osnovnih oblačil in na njihovi podlagi ustvarjajo vsakodnevne stile. Zamisel o kapsulni garderobi je v kasnejših letih uporabila modna oblikovalka Donna Karan. Zahvaljujoč njej je ta koncept postal priljubljen po vsem svetu.

Kapsulna omara ni nič drugega kot zbirka najbolj potrebnih oblačil in dodatkov, kot so ženske torbice ali nakit, ki v različnih konfiguracijah tvorijo univerzalni komplet za delo, vsakdanje življenje ali posebne priložnosti. V praksi to pomeni, da ni nujno, da ženska garderoba poka po šivih. Vse, kar potrebujete, je en ali dva para oprijetih kavbojk, nekaj bluz, jakna ali pulover. Kakšne so prednosti kapsulne omare? Prvič, prihrani prostor. Za ustvarjanje kapsulne omare vam ni treba dodeliti veliko prostora. Vse kar potrebujete je dvovratna omara, nekaj obešalnikov in polic. Izognete se tudi nepremišljenim nakupom in posledično prihranite. Namesto ducata parov hlač, ki jih ne nosite, imate ene dobro krojene in oprijete ženske kavbojke ali hlače iz blaga. Ta oblačila bodo ostala z vami več let.

Kako ustvariti kapsulno garderobo? Praktični vodnik

Želimo vam olajšati ustvarjanje capsule garderobe, saj dobro vemo, da je to v današnjem času potrošništva lahko kar težka naloga. Prvič, kapsulna omara naj vsebuje največ 50 različnih kosov oblačil. Seveda morajo biti predmeti kapsulne garderobe prilagojeni vašim individualnim okusom in potrebam. Na primer, če vsak dan raje nosite obleke in krila, so to oblačila, ki bi morala biti večinoma v vaši omari.

Začnite ustvarjati kapsulno garderobo z generalnim čiščenjem svojih oblačil. Zavrzite prevelika, premajhna oblačila in tista, ki jih niste nosili že leta. Neželena oblačila lahko daste dobrodelnim organizacijam ali jih prodate. Zahvaljujoč temu jim boste dali drugo življenje.

V naslednjem koraku razmislite, kaj potrebujete. Ne pozabite, da morajo biti predmeti kapsulne garderobe najboljše možne kakovosti. Izberite naravne materiale – lan, bombaž ali svilo, ter ohranite dosleden ton in slog pri izbiri. Izberite največ pet barv oblačil, ki se bodo pojavila v vaši garderobi. Premislite tudi, kateri kroji poudarijo prednosti vaše postave in česa se morate izogibati.

Predmeti kapsulne garderobe, ki jih morate imeti v minimalistični garderobi

Že veste, kaj je kapsulna omara. Seznam oblačil, ki jih je treba vključiti, ni enak za vse ženske. Veliko je odvisno od vašega osebnega stila in tega, ali imate raje casual, poslovni ali športni videz. Zbrali pa smo oblačila in dodatke, ki so odlična izbira za minimalistično capsule garderobo. Tukaj so:

3-4 obleke za jesen in zimo,

3-4 obleke za pomlad in poletje,

1 večerna obleka za posebno priložnost,

1 športne pajkice

2 para dobro krojenih kavbojk (ene svetle, druge temne),

2 puloverji (na zadrgo in na vlečenje)

2 poletni krili,

2 zimski krili,

pomladni plašč,

jesenski plašč,

Zimska jakna,

dežna jakna za pomlad in jesen,

1 bela majica,

3 puloverji (vključno z eno jopico),

4 klasične majice,

2 majici brez rokavov za poletje,

4 bluze (dve s kratkimi in dve z dolgimi rokavi).

Seveda lahko ta seznam poljubno spreminjate glede na svoje želje. Če ne nosite bluz, jih lahko nadomestite z več majicami in obratno.

Kapsulna garderoba – primeri in navdihi, ki jim je treba slediti

Veste, kaj mora vsebovati kapsulna garderoba? Primeri in navdihi – čas je, da vam pokažemo, kako kombinirati zgoraj omenjena oblačila. Če želite ustvariti vsakdanji videz, na primer za nakupovanje ali izlet s prijatelji, izberite klasično belo majico, modre kavbojke in udobne športne copate ali superge.

Elegantne široke hlače, bela bluza in ženstvene visoke pete so komplet za v službo, poslovni sestanek ali kosilo z izvajalci. Večerni stajling pa je lahko sestavljen iz elegantne in brezčasne male črne obleke. Videz dopolnite z minimalističnim zlatim ali srebrnim nakitom in seveda clutch torbico.

Dandanes vse več modnih stilistov in vplivnežev spodbuja ustvarjanje kapsulne garderobe. Njihovi stili se lahko zgledujejo tudi po

tebi.

LADIES FIRST: na strani žensk

Čas branja: 3 min

Razlike v plačilu žensk v Evropi še naprej povečujejo neenakost med spoloma. Ob prihajajočem dnevu žena želimo opozoriti na razlike v plačilu med spoloma in podpreti glas žensk pri pomembnem vprašanju, tako da ponovno organiziramo simbolično promocijo Ladies First.

Nadaljujte z branjem LADIES FIRST: na strani žensk

Kategorije LIVING ROOMOznake , , , , , , , , , , Objavljeno dne

Zgrabi edinstveno priložnost: INUIKII Flash Sale na Answear.si!

Čas branja: 3 min

Zima in nizke temperature so tu in ni boljšega načina za prečkanje zasneženih pokrajin kot popolna mešanica mode in topline. Z veseljem vam predstavljamo težko pričakovano bliskovito razprodajo INUIKII na Answear.si, kjer lahko odkrijete izbrano kolekcijo zimske obutve po odličnih cenah! 

Nadaljujte z branjem Zgrabi edinstveno priložnost: INUIKII Flash Sale na Answear.si!