Čas branja: 3 min 25 Apr 2024

Podari obleko, posadi smreko!

Avtor: Nina
Čas branja: 3 min

Ali veš, kako s starimi oblačili do novih dreves? S ponosom in veseljem že drugo leto zapored vodimo projekt Wear&Share, letos v sodelovanju s podjetjem Valtex. Zgodba, ki združuje modo z družbeno odgovornostjo in pozivom po spremembah je dokazala, da oblačila zlahka dobijo novo življenje. Projektu so se pridružile osnovne šole,  učenci pa so skupno zbrali skoraj 17 000 kilogramov rabljenih oblačil. Uspeh projekta pa se ne kaže le v številkah – nosi pomembno sporočilo o trajnostnem ravnanju z oblačili in skrbi za okolje.

Osnovne šole zbrale skoraj 17 000 kg oblačil

S pomočjo podjetja Valtex in njihove Ekoiniciative smo letos k projektu PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO pozvali osnovne šole, ki so zbiralno akcijo izvajale od 12. marca do 8. aprila 2024. Projektu se je priključilo kar 34 osnovnih šol. S skupnimi močmi so učenci v manj kot dveh mesecih zbrali skoraj 17 000 kg oblačil. Vsaka sodelujoča šola bo za sodelovanje prejela sadike dreves, razred z največ zbranimi oblačili pa je prejel tudi posebno nagrado.

Stara oblačila, nova drevesa

Namen projekta je, da za podarjene obleke sadimo ‘smreke’. Po mnenju strokovnjakov sajenje smrek v nižinah sicer ni priporočljivo, zato si bo lahko vsaka sodelujoča šola izbrala sadike po želji, bodisi iglavce, listavce, grmovnice ali dišavnice. Več kilogramov oblačil je zbrala posamezna šola, več sadik bo prejela. Previdoma bomo skupaj z izkupičkom zasadili več kot 110 novih dreves po Sloveniji.

Razred, ki je zbral največjo količino oblačil v kilogramih, pa je prejel posebno nagrado – na Svetovni Dan Zemlje, 22.4., je zmagovalni 8.A razred iz Osnovne šole dr. Josipa Premlja Bled obiskal Arboretum Volčji Potok. Tam so skupaj s podjetjema Answear in Valtex zasadili grmovnico Cornus kousa ‘Milky Way’, pod katero se skriva tudi tablica s posvetilom. Tako bodo otroci ob vsakem obisku lahko občudovali svojo grmovnico, hkrati pa se spomnili na svojo skrb za dobrobit k planetu. Ker je 8.A razred zbral več kot 500 kilogramov oblačil, pa so otroci prejeli tudi okolju prijazne Adidasove nahrbtnike iz naše Eco Friendly kolekcije.

K boljšemu jutri prispevajte tudi vi!

Wear & Share je projekt, katerega del lahko postanete tudi vi!  Podarite nam stara oblačila, mi pa jim bomo podarili novo življenje ter skupaj z Valexom posadili še več dreves. Postopek je preprost – potrebna je le registracija, nato pa oblačila zapakirajte, enostavno naročite kurirja, ki bo stvari brezplačno odpeljal, mi pa bomo poskrbeli za njihovo ponovno rabo. Z majhnimi dejanji lahko skupaj poskrbimo za velike spremembe, zato začnimo že danes!

Ostali članki