Čas branja: 4 min 13 Feb 2023

Najbolj priljubljeni interior trendi za leto 2023

Avtor: Nina
Čas branja: 4 min

Novo leto – nova notranjost! Ogledali smo si najbolj priljubljene notranje trende – kateremu boste dovolili, da se dolgoročno naseli v vašem domu?

Stili z Daljnega vzhoda

Japonska navdihuje in odmeva v najbolj modnih notranjih stilih leta 2023! Letos pa sta kar dva trenda, ki ju je navdihnila kultura Daljnega vzhoda. Prvi je kot nalašč za minimaliste in ljubitelje harmonije – to je japonski slog. Gre za zanimivo mešanico skandinavskega sloga, minimalizma in japonske filozofije wabi sabi, povezane z naravo minljivosti. Manj je več! Japandi pomeni naravnost in preprostost, a hkrati visoko kakovost, funkcionalnost in udobje ter nenazadnje prefinjeno barvno shemo, ki temelji na največ treh barvah in pomirja čute.

Na drugi strani je slog kawaii, kar v dobesednem prevodu pomeni sladek, očarljiv. Dejansko so pastelne, sladko obarvane notranjosti včasih videti kot prizori iz japonskih otroških zgodbic. Tu prevladujejo pastelne barve, kot so pudrasto rožnata, metina, svetlo modra in pobeljena oranžna, zaobljene oblike in tridimenzionalni vzorci. Stil kawaii bo zagotovo všeč najstnikom, ljubiteljem k-popa in animejev, čeprav tudi starejšim nič ne preprečuje, da bi si ga ogledali. Navsezadnje lahko vsi prebudimo svojega notranjega otroka.

V ritmu eko

Zavestne izbire se ne nanašajo le na našo garderobo, temveč predvsem na prostor, v katerem živimo. Zato bomo letos nadaljevali z ekološkimi trendi tudi v naših domovih. Ti se nanašajo na številne vidike… Prvič, notranja oprema. Odločimo se za naravne, okolju prijazne materiale: les, bambus, ratan in kamen; na okna obesimo lanene zavese in tla prekrijemo z volnenimi preprogami. Pomembno vlogo igrajo tudi reciklirani in rabljeni izdelki: starinsko pohištvo lahko kupite ne glede na velikost vaše denarnice. Ekološki trend v notranjosti se kaže tudi v izdelkih, ki jih uporabljamo – od okolju prijaznih barv za stene, ki ne vsebujejo škodljivih snovi, do vsakodnevnih čistil, ki vsebujejo okolju prijazne sestavine. Če še niste investirali v kis, sodo bikarbono in citronsko kislino, je čas, da to storite! Nenazadnje se trajnostni trend v notranjosti nanaša na naše načine urejanja vsakdanjega prostora, ki morajo vključevati posode za ločevanje odpadkov, vrečke iz blaga za večkratno uporabo, različne posode za hrano in energetsko varčne naprave.

Mestna džungla

Eksotična džungla v vašem stanovanju? Zakaj ne! Letos se bomo še bolj obkrožili z zelenimi rastlinami – povpraševanje je tako po znanih praprotih kot po eksotičnih palmah, monsterah in fikusih, ki segajo vse do stropa. Čim več rastlin, tem bolje! Naše zelene spremljevalke razvrstite na okenske in knjižne police ter jim zagotovite najboljše možne pogoje in prednostni dostop do svetlobe. Poleg raznolikosti rastlin je treba pozornost nameniti tudi lončnicam, ki so še en dekorativni element za popestritev prostora.

Še več svetlobe!

Zagotovo je eden najzanimivejših trendov notranje opreme leta 2023. Svetloba! Na naši geografski širini je imamo veliko premalo. Morda se je prav iz te potrebe rodil trend svetilnosti v naših notranjih prostorih. Dosegli jo bomo na več načinov. Najprej – ogledala. Gladke površine, ki odsevajo svetlobo in optično povečujejo prostor, so razporejene v kompleksne kompozicije, ki očarajo s svojo funkcionalnostjo in hkrati dekorativnostjo. Drug način za doseganje svetilnosti so gladke, polirane površine, ki odbijajo sončne žarke, kot so mize z jeklenimi ploščami in kovinskimi okraski. Končno – steklo. Zastekljene vitrine in pohištvo odsevajo svetlobne odseve, zato optično posvetlijo in posvetlijo prostor.

Ah, te barve!

Za trenutek se pogovorimo o barvah… Trendi 2023 niso nekaj povsem novega, temveč brezhibno nadaljevanje prejšnje sezone. Zato se osredotočamo na intenzivne odtenke kobalta in vijolice ter njeni svetlejši sestri – sivki. V ospredje prihajajo različni odtenki rdeče in bordo, na čelu z barvo leta po izboru inštituta Pantone, to je Viva Magenta. Tudi letos se bomo osredotočili na turkizne in terakota odtenke. Med to mešanico razburljivih barv ne morete zgrešiti umirjene klasike: sive, čokoladno rjave in pastelno modre.

Osredotočite se na stene

Pokaži svojo steno in povem ti, kdo si – tako si lahko razlagamo enega od trendov notranje opreme leta 2023. Privlačna stena, vidna tudi med spletnimi pogovori s sodelavci ali služi kot ozadje za modne fotografije na Instagramu. Stena mora pritegniti poglede in vas v največji možni meri izražati – pove veliko o vašem okusu, osebnosti, zanimanju. Naj bo to baročni glamur, retro vzorci ali združitev minimalizma ter narave. Pri dekoriranju sten delamo z barvo in teksturo, na primer z uporabo štukature, dizajnerskih tapet ali lesenih plošč. Ne pozabimo na okvirje, v katere bomo uokvirili fotografije in plakate, izberimo značilna ogledala, police in knjižne omare, na katerih bodo poleg knjig postavljeni spominki iz našega življenja. V letu 2023 opažamo tudi veliko vrnitev visečih rastlin – morda je to trenutek, da na vašo steno popestri tradicionalna praprot ali moderna monstera.

Ostali članki