Čas branja: 3 min 01 Mar 2024

LADIES FIRST: na strani žensk

Avtor: Nina
Čas branja: 3 min

Razlike v plačilu žensk v Evropi še naprej povečujejo neenakost med spoloma. Ob prihajajočem dnevu žena želimo opozoriti na razlike v plačilu med spoloma in podpreti glas žensk pri pomembnem vprašanju, tako da ponovno organiziramo simbolično promocijo Ladies First.

Enakost spolov pomeni, da se upoštevajo potrebe in prednostne naloge tako žensk kot moških. Čeprav se morda zdi, da imamo enake pravice in možnosti, so v praksi neenakosti vidne na številnih področjih življenja – tudi v poklicnem življenju. Ženske so izobražene, usposobljene in delajo enako trdo kot moški, vendar razlike v plačilu med spoloma še vedno negativno vplivajo na njihov življenjski standard. 

Kakšna je razlika v plačilu? 

Razlika v plačilu je neenako plačilo med ljudmi, ki opravljajo enaka dela, enake naloge in imajo podobne kvalifikacije, vendar pripadajo drugim posebnim skupinam. Razlika v plačah se najpogosteje analizira glede na spol, pri čemer se primerjajo plače moških in žensk na istem delovnem mestu. 

Vzroki za plačno neenakost so številni. Izvirajo iz kulturnih posebnosti in posebnosti trga dela. Glavni so nepreglednost plač, otežen dostop do vodstvenih položajev, stereotipi, ki se kopičijo v zvezi s poklicno dejavnostjo žensk, ali preobremenjenost z neplačanim delom, povezanim z varstvom otrok ali življenjem doma. 

Čeprav zakonodaja, tako na nacionalni kot na evropski ravni, ureja zaslužke in prepoveduje razlike v plačah med spoloma, praksa kaže ravno nasprotno. Po Eurostatovih podatkih iz leta 2022 razlika v plačah v Evropski uniji ostaja 13-odstotna, medtem ko Eurostatovi podatki iz leta 2020 navajajo, da je razlika v plačah v Sloveniji znašala 3,8 odstotka.  Ocenjuje se, da bo ob sedanjem tempu razlike v plačah med spoloma mogoče odpraviti v približno 130 letih. 

Skupaj lahko naredimo več 

Ni vredno čakati 130 let, da bi izenačili zaslužke moških in žensk. Skupaj lahko zmanjšamo razlike v plačah, če spregovorimo o tem, kako resničen in diskriminatoren je ta problem. Boj proti razliki v plačilu med spoloma zahteva večplastne rešitve, vendar mora biti v središču teh rešitev izobraževanje. Zato ponovno začenjamo simbolično akcijo Ladies First, s katero podpiramo glas žensk pri vprašanju, ki je zanje pomembno. 

V obdobju od 1. do 11. marca boste lahko na spletni strani Answear.si izbrane ženske in otroške izdelke kupili s 23-odstotnim popustom, medtem ko bo popust na moško ponudbo izdelkov znašal 10 odstotkov. Razlika v znesku akcije, tj. 13 odstotkov, postane simbol in sklicevanje na dejansko razliko v plačah v Evropski uniji. 

Naša akcija je empatičen izraz podpore in simbolni poskus zmanjšanja neenakosti, s katerimi se ženske soočajo v svojem poklicnem življenju, hkrati pa je povod za širše delovanje in razpravo v javnem prostoru. 

Ostali članki