Čas branja: 3 min 28 Mar 2023

Kako z umetnostjo pripovedovati zgodbo o sestrstvu?

Avtor: Nina
Čas branja: 3 min

“Sisterhood gives you power”, “Stand by your sister”, “Be brave sister!” – to je le nekaj sloganov, ki se pojavljajo na majicah Answear.LAB in jih spremljajo kolaži, polni sestrske energije. Avtorica grafik je Ania Glik – nadarjena vizualna umetnica, ki je sodelovala z največjimi svetovnimi modnimi hišami. Tokrat je svoj talent uporabila za projekt SISTERHOOD. Za Answear.LAB razkrivamo zakulisje dejavnosti Ani Glik.

SISTERHOOD nam daje moč! Tako prebudimo sestrsko energijo in vzročno moč. Drug drugemu zaupamo in se podpiramo. Ne kategoriziramo in ne izključujemo. Navdušujemo druga drugo in krepimo medsebojno samozavest. Pomagamo si solidarno in brezpogojno. Kot “duhovne sestre” verjamemo, da naša vez temelji na skupnih idejah in izkušnjah… To je sporočilo SISTERHOOD – edinstvenega projekta Answear.LAB, ki združuje modo, glasbo in umetnost. Odmeva v pesmi Natalie Przybysz in v umetniških kolažih Ani Glik, ki so bili natisnjeni na majice, vključene v omejeno kolekcijo.

Ania Glik za Answear.LAB

Ideja o sestrstvu pozitivno vpliva na vse vidike našega življenja. Zato večplastni projekt SISTERHOOD združuje moč žensk z različnih področij, vključno z umetnostjo. V okviru tega projekta je Ania Glik – vizualna umetnica, ilustratorka in avtorica kolažev – ustvarila serijo šestih grafik, polnih sestrske energije, ki so se kasneje znašle v kolekciji oblačil Answear.LAB. Izbira umetnice ni naključna. Ania Glik je ustvarjala za najboljše predstavnike sveta oblikovanja in mode. Njene dizajne je mogoče videti v notranjosti hotelov Hilton s petimi zvezdicami. Umetnica je ustvarila tudi posebej naročene kolaže za znamenito pariško modno hišo Hermès, njene animacije pa so krasile modne revije blagovne znamke Paprocki & Brzozowski. Sodelovala je tudi z revijami Vogue, ELLE in oblikovalko Barbaro Rui.

Delo Ani Glik, ki je običajno v umirjeni barvni paleti, preseneča z nenavadnimi idejami. Ilustratorka črpa navdih iz sveta narave, arhitekture in mode ter ustvarja nove zgodbe na papirju, ki očarajo s svojo plemenitostjo in kulturnimi referencami.

Sestrska moč, ki se skriva v kolažih

Kako s črto, papirjem in koščki fotografij predstaviti idejo sestrstva? To nalogo smo zaupali Ani Glik.

“Tisto, kar je močan del mojega sloga, so ohlapne oblike in močan poudarek na delu s fotografijo ter njeni maksimalni uporabi z reprodukcijo in deformacijo. V delu sem želela prenesti vzdušje sestrstva, poudariti medsebojno podporo, prijateljstvo in moč žensk.” – pravi Ania Glik

Serija majic, potiskanih s kolaži, ki izražajo idejo sestrstva, je ena od močnih točk kolekcije SISTERHOOD. Na potiskih so motivi prepletenih rok in drugih gest, ki simbolizirajo spoštovanje, sprejemanje in ljubezen do vseh ženskih izbir.

“Pri delu na tem projektu sta mi bila zelo pomembna simbolika in svoboda interpretacije. Pri ustvarjanju kolažev sem uporabila prejšnja fotografiranja kolekcije Answear.LAB. Kombinirala sem tehnike digitalnega kolaža, ilustracije in pisanja z roko.” – pravi Ania Glik

Ostali članki