Čas branja: 4 min 23 Jan 2023

Kako vzljubiti ponedeljke?

Avtor: Nina
Čas branja: 4 min

“Nedeljski večer,” si misliš in razpoloženje se razblini pred mislijo na naloge naslednjega dne, pred vrnitvijo k vsakdanjim opravilom, pred jutranjim zvokom budilke in vizijo napornega dne – pred ponedeljkom. Ali obstaja možnost, da se začetek tedna začne z dobrim razpoloženjem, energijo in veseljem?

Zakaj ne maramo ponedeljkov?

Po vsej verjetnosti nisi edina, ki sovraži ponedeljke. Odpor do tega dneva je tako velik, da je nastal celo izraz za opis občutkov tesnobe, razdražljivosti in žalosti, ki jih povzročajo ponedeljki. Da, gre za znameniti ponedeljkov blues! Nekateri ljudje to začnejo čutiti že v nedeljo popoldne – okoli 14. ure se pri mnogih pojavi stres zaradi prihajajočega ponedeljka, ki lahko odvzame veselje v zadnjih urah vikenda. Zakaj ne maramo ponedeljkov? Razlogov je toliko kot ljudi – za večino od nas pomeni vrnitev v vsakdanje življenje in z njim povezane obveznosti, v strogo določene dneve, ko je težko biti bolj spontan, v kraje in k ljudem, s katerimi nimamo nujno dobrih stikov.

Medtem pa ponedeljek preprosto je in bo prišel – ne glede na to, ali si to želite ali ne, tako kot vsak drug dan v tednu. Vredno se je tega zavedati, sprejeti in končno začeti obravnavati dan kot običajen dan.

Kako se spoprijateljiti s ponedeljkom?

  • dan začni z nečim prijetnim – lahko je to jutranja vadba, najljubša pesem, ki jo poslušaš na poti v službo, sladek prigrizek za drugi zajtrk … Takšni majhni užitki vam ti pomagali, da boš na začetek tedna gledala nekoliko bolj prijazno.
  • načrtuj svoj dan in teden – ponedeljkovo jutro začni z razmišljanjem o tem, kaj moraš postoriti v bližnji prihodnosti. Sestavi urnik za vsak dan, tako v poklicnem kot v zasebnem življenju in v ponedeljek na začetku opravi lažja opravila. Tako boš vedeli, katere naloge te čakajo. Morda ima strah le velike oči?
  • razmisli o načrtih za konec tedna – čas mineva hitreje, ko začneš odštevati do prijetnih trenutkov. Poleg tega imaš dodatno motivacijo za delo, saj veš, da te na koncu čaka nagrada.
  • v ponedeljek poskusi poiskati nekaj pozitivnih stvari. Morda je to dan, ki ti omogoča, da globoko zadihaš po vikendu, preživetem z otroki? Ali pa je to priložnost, da se lepše oblečeš ali skrbno naličiš? Ali pa je tvoja najljubša jed na voljo le ob ponedeljkih v kul pubu?
  • sprosti se med vikendom – naj med nedeljo in ponedeljkom ne nastane velikanska vrzel. V nedeljo popoldne si privošči nekaj počitka, sprostitve in tišine (dobra ideja je za nekaj ur opustiti računalnik ali telefon). Pojdi zgodaj spat, da se v ponedeljek ne boš počutila kot zombi, ampak ravno nasprotno: polna energije, sveža in pripravljena na akcijo.
  • poslovi se od tarnanja – pritoževanje in slabo razpoloženje v tvoji okolici te lahko premaga, tudi če si ponedeljek začela polna optimizma. Poskusi se distancirati od memov in objav na družbenih omrežjih, ki demonizirajo ta dan v tednu, ne poslušaj prijateljev, ki se pritožujejo, in ne spreminjaj teme, ne da bi se vključili v to pesimistično spiralo.
  • prekini rutino – morda je ponedeljek zate težaven zaradi dolgočasja, ki preži na vsakem koraku, in ponavljajoče se rutine? Izstopi iz vzorcev, ki te obkrožajo. Majhne spremembe, kot so drugačna pot v službo ali prevozno sredstvo, drugačna pričeska ali solata, ki jo vzameš v službo namesto običajnega sendviča, lahko izboljšajo dan (ali pa ga vsaj naredijo bolj presenetljivega).

Kako spremeniti ponedeljek?

Če različni majhni triki ne pomagajo in čutiš globok odpor do ponedeljka, moraš globlje razmisliti o razlogih za njegovo nenaklonjenost. Morda gre za tvojo okolico ali delo, ki ti ni všeč in ti že v nedeljo popoldne povzroča stres? Če je tako, ti ne preostane nič drugega, kot da se usmeriš k spremembam ter začneš uresničevati svoje cilje. Dvigni glavo in ukrepaj! Ne želiš si tega, da bi bil ponedeljek vedno tvoj najslabši dan v tednu, kajne?

Ostali članki