Čas branja: 3 min 01 Mar 2023

Answear zagovarja: LADIES FIRST!

Avtor: Nina
Čas branja: 3 min

Ladies First je naš glas o vprašanjih, ki so pomembna za ženske. Ob prihajajočem dnevu žena želimo opozoriti na neenakost v plačilu, s katero se soočajo ženske po vsej Evropi. Kakšna je razlika v plačah, od kod izvira in kako se proti njej boriti?

Predpostavimo, da ženske kupujejo 23 % ceneje, moški pa le 10 %. Se vam zdi nepravično? Medtem pa se morajo ženske vsakodnevno spopadati s tovrstno neenakostjo. Čeprav so visoko izobražene, visoko usposobljene in delajo enako trdo kot moški, razlika v plačilu med spoloma pred njimi raste kot nevidna ovira, ki učinkovito preprečuje njihov razvoj, jim ukinja krila in negativno vpliva na njihov življenjski standard.

Answear govori o pomembnih temah za ženske

Kakšna je razlika v plačilu med spoloma? Ta pojav pomeni neenako plačilo med moškimi in ženskami na enakih delovnih mestih, z enakimi odgovornostmi in enakim delom. Čeprav zakonodaja na nacionalni in evropski ravni ureja plače in prepoveduje razlike v plačilu med spoloma, praksa kaže ravno nasprotno. Po Eurostatovih podatkih iz leta 2020 znaša razlika v plačah v Evropski uniji kar 13 %! V Sloveniji dosega nekoliko nižjo raven – 3,1 %, vendar to ni razlog za veselje. Razlika med plačami žensk in moških se razlikuje glede na gospodarski sektor – v zasebnem sektorju je plačna vrzel skoraj 13-odstotna v škodo žensk. Razlogov za ta pojav je več, izhajajo tako iz kulturnih razmer kot iz posebnosti trga dela. Glavni med njimi so nepreglednost plač, otežen dostop do vodstvenih položajev, stereotipi o poklicni dejavnosti žensk ali preobremenjenost z neplačanim delom, povezanim z varstvom otrok ali načinom življenja doma.

Kako odpraviti razlike v plačah med spoloma?

Čeprav korenine boja za enakost spolov segajo v 19. stoletje, ženske še vedno nimajo enakih pravic in možnosti kot moški, tudi kar zadeva plačilo. Glede na poročilo o globalni razliki med spoloma iz leta 2022 svet potrebuje še 132 let, da odpravi razlike med spoloma. Vendar ni vredno čakati tako dolgo – skupaj lahko poskušamo zmanjšati vsaj eno od neenakosti, in sicer razliko v plačilu med spoloma. Boj proti razliki v plačilu med spoloma zahteva večplastne in nekonvencionalne rešitve, predvsem pa – izobraževanje in ozaveščanje. Na slednje stavimo z uvedbo simbolične kampanje LADIES FIRST. Med 1. in 8. marcem boste lahko izbrane ženske (in otroške) izdelke kupili s 23-odstotnim popustom, medtem ko bodo moški izdelki znižani za 10 %. Razlika v popustih v višini 13 % postane simbol in sklicevanje na dejanske razlike v plačah v Evropski uniji. Naša akcija je empatičen izraz podpore in simbolni poskus zmanjšanja neenakosti, s katerimi se ženske soočajo v svojem poklicnem življenju, hkrati pa je povod za širše delovanje in razpravo v javnem prostoru.

In ko se toliko govori o razlikah v plačah, kako je to videti v naših strukturah? Že od samega začetka vodimo politiko enakosti in nediskriminacije. V našem podjetju ženske predstavljajo večino kar 69,7 % delovne sile! Plače za posamezna delovna mesta določajo izobrazba, delovne izkušnje, predanost in delovna doba – nikoli spol. Notranja revizija, ki smo jo izvedli na 31 podobnih delovnih mestih, je pokazala, da so plače žensk in moških primerljive, na vodstvenih položajih pa je povprečna stopnja za ženske za 9,6 % višja. Seveda stanje stalno spremljamo in razvijamo rešitve za odpravo morebitnih neenakosti.

Ostali članki